Nic nás v Besky nepotěší tak, jako když se naši milovaní zákazníci zastaví na návštěvu — prohlédnout si naši beskydskou manufakturu na vlněné přikrývky a lůžkoviny osobně. Rádi pak přidáme i další tipy na místní řemeslníky, ke kterým se hrdě hlásíme. Tady jsou.
Přímo u nás v Besky na prodejně, která je otevřená každý pracovní den od 8 do 14:30 hodin, si můžete nakoupit vlněné přikrývky a polštáře pro sebe a svou rodinu. Můžete také nahlédnout do výroby a vidět historické stroje, na kterých vlnu češeme do nebesky čistého rouna. Naši manufakturu s prodejnou Besky najdete na adrese Palkovická 2284 ve Frýdku-Místku, kousek od hlavního tahu na Beskydy, Ostravu, Slovensko, Polsko a dálnici D1 (přes Příbor).
No a cestou od nás pak můžete využít i některé další tipy, které sdílíme v tomto článku…
Vlněné přikrývky a polštáře Besky, připravené na expedici v naší manufaktuře.
1. Valašské frgály z Cyrilova pekařství
Kdo nepojedl frgál, neochutnal Valašsko. Tento proslulý valašský koláč je chráněn ochrannou známkou a byl i několikrát ohodnocenou Perlou Zlínska jako nejlepší výrobek Zlínského kraje. Frgály z Cyrilova pekařství jsou co do chuti sázkou na jistotu – na rozdíl od většiny ostatních výrobců frgálů si Cyrilovo pekařství vyrábí vlastní nádivky a to je na chuti opravdu znát! „Cyrilovy frgály“ reprezentovaly Valašsko i v zahraničí, třeba na Expo 2000 v Hannoveru, ve Vatikánu, Moskvě nebo Japonsku. A kde frgály koupíte? Cyrilovo pekařství má vlastní prodejny v Rožnově pod Radhoštěm, Hrachovci, Hodslavicích a v Novém Jičíně.
Foto: Cyrilovo pekařství
2. Štramberské uši od Hezounů
Štramberské uši jsou křehké medové cukroví, vyráběné z perníkového těsta podle prastaré štramberské receptury. Od roku 2000 je produkt Štramberské uši chráněn obchodní značkou – pod jejím názvem se mohou prodávat pouze uši, které byly skutečně vyrobeny na území města Štramberk. Štramberské uši od Hezounů získaly certifikát Regionální potravina a už mnohokrát vyhrály každoroční soutěž O nejlepší Štramberské ucho. Láďa Hezký je vyrábí starým klasickým váleným způsobem. Také je zapsán v České knize rekordů za Největší štramberské ucho o průměru 172,5 cm.
Foto: Štramberské uši od Hezounů
3. Ručně vyřezávané loutky BeskydCraft
Jiří Poláček z BeskydCraft tradičním způsobem vyrábí celodřevěné a malované loutky. Každou loutku poctivě ručně vyřezává z lipového dřeva, bez použití strojních zařízení či polotovarů. V nabídce nenajdete dvě totožné loutky, každá je autorský originál. Loutky se snadno ovládají a za dětského smíchu doslova ožívají :) Svůj řezbářský um Jiří rozšířil i na výrobu betlémů, figurek a dřevořezeb s přírodními motivy.
Foto: BeskydCraft
4. Prvorepublikové Gold tyčinky z Goldova pekařství
Radim Honč z Goldova pekařství v Příboře navazuje na rodinnou tradici z počátku 20. století, kdy pradědeček pana Honče postavil v Kopřivnici parní pekárnu Jan Gold. Gold tyčinky jsou 32 cm dlouhé, ručně kroucené prvorepublikové pečivo, pro které si posílal i prezident T. G. Masaryk. Dnešní Gold tyčinky se vyrábějí podle původních rodinných receptur z vysoce kvalitních surovin, bez použití jakýchkoliv chemických přídavných látek. A pokud je to jen trochu možné, suroviny na výrobu odebírá pekařství od místních dodavatelů, často i v bio kvalitě.
Foto: Goldovo pekařství
5. Plstěné výrobky z ovčí vlny
Rodina Teichmannova na Farmě pod Radhoštěm chová ovce plemene Romney Marsh v režimu ekologického zemědělství. Každoroční stříhání oveček přináší mnoho kvalitní vlny, kterou se hospodáři rozhodli kreativně využít. Tradiční technologií mokrého plstění vyrábí nejrůznější produkty: pantofle a papuče, šály, tašky, ponožky, klobouky, ledvinové pásy a další.
Foto: Farma pod Radhoštěm
6. Bylinné likéry z Beskydské likérky
V rodinné firmě Beskydská likérka doslova čarují prvotřídní bylinné likéry. Pro výrobu svých „lektvarů“ používají výhradně přírodní suroviny; umělá sladidla a náhražky mají do lahví vstup zapovězen. Při tvorbě receptur vycházejí z bohaté studnice postupů svých předků. Likérka jde ve stopách firmy někdejšího světově známého velkoobchodníka a rodáka zdejšího beskydského kraje pana Hermana Lowa, jenž se proslavil mimo jiné svým světově oceněným bylinným likérem Lysá Hora.
Foto: Beskydská likérka
7. Keramické šperky z Valašské Bystřice
Nikola Černíková a Miroslav Válek si založili malou keramickou dílnu v beskydských horách. Mají slabost pro keramické šperky, které pálí výhradně z české hlíny. Šperky rádi doplňují cínem, macramé technikou, kresbou platinou či chirurgickou ocelí. Každý šperk je vyroben ručně a s láskou k řemeslu. Majitelé si stojí za heslem: Nic na světě nedělá ženu krásnější, než její vlastní přesvědčení, že ona sama je krásná.
Foto: Zkeramiky.cz
8. Fryčovický loupaný kobzol
Jak se na Valašsku pořekává: Kobzole a zelé, živobytí celé! Sehnat dnes ale kvalitní kobzol, neboli brambor, není tak snadné. Hospodář Jaromír Kublák si na dodávce čerstvých loupaných brambor založil živnost a v roce 2020 se stal Živnostníkem roku Moravskoslezského kraje. Rodinná farma Kublák obhospodařuje přes 200 hektarů polí, kde správnou péčí o půdu docílili takové kvality brambor, že po uvaření nešednou, neztrácejí barvu a zachovávají si opravdovou bramborovou chuť. Objednat si můžete brambory tradičním způsobem loupané, ale i konzumní brambory na uskladnění.
Foto: Farma Kublák
9. Přírodní mýdla z Mýdlárny Kouzelná hájovna
Majitelka Mýdlárny Danuše Sajdlová dlouhé roky pracovala na dermatologické ambulanci, kde získala cenné zkušenosti o tom, co prospívá a co naopak nedělá dobře lidské pokožce. I to byl impuls začít vyrábět mýdla a šampony, které budou šetrné nejen k pokožce, ale i k životnímu prostředí. Dnes v malebné obci Malenovice pod Lysou horou vyrábí originální rostlinná mýdla a tuhé šampony metodou za studena, která zaručuje zachování všech výživných látek. Mýdla se skládají z rostlinných olejů a tuků nejvyšší kvality, přírodních jílů, bylin a bylinných výluhů a dalších složek prospěšných kůži. Produkty jsou testovány v laboratořích Státního zdravotního ústavu v Praze a jsou oblíbené i mezi osobami s extrémně citlivou pokožkou.
Foto: Mýdlárna Kouzelná hájovna
10. Malované hedvábí z Valašska
Sylva Kiara Šmardová žije v Mikulůvce na Valašsku kde propadla kouzlu malovaných hedvábných šátků. Hedvábí barví a maluje ručně. Do jejich motivů se promítá především příroda, jako jsou květiny, listy, různé druhy spirálek, peříčka apod. Barevnost hedvábí pečlivě míchá a ladí tak, aby působilo příjemně a harmonicky. Každý kus je neopakovatelný originál a jistě potěší každou ženu.
Foto: Originály z Valašska
11. Bio mléčné výrobky z Farmy Menšík
Sýrařka Markéta Menšíková provozuje v Kunčicích pod Ondřejníkem certifikovanou biofarmu. Vyrábí zde výtečné sýry, jogurty, tvarohy a další pochutiny z mléka krav, které se pasou na horských loukách. Některé zdejší výrobky dokonce získaly titul Regionální potravina Moravskoslezského kraje a byly oceněny v mnoha soutěžích. Tady se hospodaří s láskou a úctou k beskydské přírodě a tradicím.
Foto: Farma Menšík
12. Keramika Dub z Valašského Meziříčí
Keramické výrobky Dub z Valašského Meziříčí vám připomenou zapomenuté chvíle strávené u vašich babiček a prababiček. Je libo bábovku z ručně zatočené formy? Nebo čaj z krajáče s ručně vyškrábaným vzorem či puntíkama? Keramika Dub vychází z tradičních tvarů a barev glazur, které používal už zakladatel společnosti v roce 1936 a které jsou nedílnou součástí kultury Valašska. Všechny výrobky jsou páleny vysokou teplotou 1205°C, takže se jedná o kvalitní kameninu.
Foto: Keramika Dub
13. Příborská freudovka od Jany Karbanové
V předhůří Beskyd dlí městečko Příbor, kde se v polovině 19. století narodil celosvětově známý psychoanalytik Sigmund Freud. Přímo v blízkosti Freudova rodného domu se vyráběly a prodávaly hořké bylinné likéry. A jedním z vážených degustátorů byl údajně i Freudův otec Jákob. I na jeho počest tak vznikl slavný likér Příborská freudovka, který se vaří podle dochovaného prastarého receptu a je složen z macerátu ze směsi 10 bylin. Výhradním distributorem Příborské freudovky je Jana Karbanová z Příbora.
Foto: Jana Karbanová
14. Ovčí vlněné výrobky z ekofarmy Valaška
Přadlena a tkadlena Nika Krpešová žije s rodinou na beskydské samotě Staré Hamry, kde provozují ekofarmu Valaška. Nika na replice tradičního místního kolovratu ze 17. století a na velkém 4listovém tkalcovském stavu zpracovává vlastní vlnu. Z té pak ručně a s láskou vyrábí podle filozofie slow fashion pavučinkové krajkové šály, teplé zimní ponožky, šály, čepice, rukavice, svetry, ponča, plédy, barevné koberce, nápadité kabelky… Veškerá práce od ostříhání ovcí k hotovému výrobku probíhá u nich na farmě, takže ji mají zcela ve svých rukou. Vlna je certifikovaná v bio kvalitě, jemná a lesklá, příjemná na pohmat – nekouše.
Foto: Ekofarma Valaška
15. Málkova čokoládovna Rožnov pod Radhoštěm
Víte, jak chutnají pravé pralinky? V Málkově čokoládovně se rozhodli pralinkám vrátit skutečnou chuť. Vycházejí z dochovaných deníků a receptů paní Málkové, rozené hraběnky Anny Kammel von Hardegger, která byla na přelomu 19. století vyhlášenou cukrářkou s přístupem na habsburský dvůr. K výrobě pralinek tu používají pouze vysoce kvalitní čokoládu z kakaových bobů, čerstvou smetanu a vlastní náplně z ovocných pyré, koření, nejrůznější druhy ořechů a alkoholu. Namísto strojové výroby jen um lidských rukou!
Foto: Málkova čokoládovna
16. Sportovní čepice a čelenky Rituall
Paní Jaroslava Mudráková si ve Frenštátě pod Radhoštěm založila tvůrčí dílnu a v duchu hesla Na české hory v české čepici podporuje regionální turistiku. Čepice, čelenky, tunely a šátky z funkčního materiálu s motivy Beskyd lze zakoupit v mnoha beskydských infocentrech nebo přímo na webu Rituall.cz. Pokud chcete dát na odiv svoji lásku k Beskydám, značka Rituall je správná volba.
Foto: Rituall.cz
17. Med a medovina z Medového dvora
Martin Carbol žije na rodinné farmě Medový dvůr v Kunčičkách u Bašky s více než 300letou tradicí. Miluje včelaření a med na všechny způsoby. V kočovných vozech převáží až 130 včelstev na různá místa podhůří Beskyd za co nejlepší pastvou. Včelaří s láskou, úctou a respektem ke včelám i přírodě. Z jeho produkce můžete ochutnat med lesní, květový, lipový a pastovaný, který se výborně maže na chleba. Chuťové pohárky potěší i pravá medovina nebo Medák – med vmíchaný do hruškovice s výluhem 18 bylin. Dobrou chuť :)
Foto: Medový dvůr
18. Štípané holubičky od Petra Stoklasy
Petr Stoklasa z Velkých Karlovic je držitelem titulu Nositel tradice lidových řemesel za rok 2003. Jako lidový řemeslník vyrábí štípané holubičky, dětské řehtačky a drobné figurky do betlémů. Dřevěné holubičky dokáže vyrobit díky jedinečné znalosti charakteru dřeva štípáním a skládáním bez nutnosti provázání nití. Při přípravě máčí nevelká prkénka lipového a javorového dřeva v tajném bylinném roztoku, jenž mu dodává větší pružnost. Štípané holubičky věšeli Valaši dětem nad kolébky a protože se neustále otáčí, dokázaly miminka zabavit.
Přečtěte si i další články z naší beskydské série:
- Lyžování v Beskydech — podle Besky
- Radhošť: bájná hora, jak ji neznáte
- Královna Beskyd: Lysá hora, jak ji neznáte
- Beskydská folklorní veselice — Sochovy národopisné slavnosti
- Přehrada Olešná a okolí — letní tip z Besky
- Hukvaldy — srdce beskydské kulturní krajiny
- Beskydské pivovary a pivo z Beskyd
- Beskydské kavárny a restaurace — aneb kde se v Beskydech dobře najíte
- Beskydy, jak je neznáte — tajné tipy z Besky
- Co navštívit v létě v Beskydech s rodinou a dětmi — cestou do Besky
- Aktivní dovolená v Beskydech — aneb co můžete zažít při letní cestě do Besky
- Advent, Vánoce a zima v Beskydech — podle Besky